5 redenen om te gaan voor laminaat

Op zoek naar een nieuwe vloer? Dat is leuk en spannend, maar het kan ook best overweldigend zijn. Tegels, laminaat, parket, kurk, tapijt, … De keuze lijkt eindeloos. Eentje steekt er bovenuit en dat is laminaat. Dat is logisch, want laminaat heeft ontzettend veel voordelen. Waarom het ook voor jou de geschikte vloer is, lees je hier.

Wat is laminaat?

Laminaat is geen houten vloer, noch is het een tegel. Het combineert eigenlijk het beste van de twee. Zo heb je de look van hout of natuursteen, alleen is het veel gebruiksvriendelijker. Laminaat bestaat uit vier platen. Daardoor is de vloer sterk en vochtbestendig. De hout- of natuursteenlook krijg je door de bovenste plaat, die eigenlijk een soort foto van echte houten planken of tegels is. Om de onderhoudsvriendelijkheid en slijtbestendigheid van laminaat te verzekeren, komt daarbovenop een beschermlaag.

Onderhoudsvriendelijk

We gaven het al aan, maar laminaat is bovenal erg makkelijk schoon te houden. De beschermende toplaag zorgt ervoor dat vuil of vocht niet in de vloer kan dringen. Daardoor hoef je niet te boenen of schrobben, maar kan je zelfs met een droge doek je vloer proper houden.

Geschikt voor doe-het-zelvers

Laminaat is een van de weinige vloeren die elke ietwat handige doe-het-zelver zelf kan plaatsen. Laminaatplanken klik je immers gewoon in elkaar zonder gedoe met mortel of lijm. Doordat je niet alleen uitspaart op materialen, maar ook op arbeidsuren, kan je een flinke duit besparen. Extra voordelig is goedkope laminaat kopen, waardoor je voor een klein budget een duurzame, onderhoudsvriendelijk vloer hebt.

Warme uitstraling

Laminaat is er in alle kleuren en tinten. Zo is houtlook erg populair in zowel moderne als landelijke woningen, maar ook betonlook behoort tot de opties. Je hoeft dus geen fan te zijn van de houtlook om te genieten van de gebruiksvriendelijkheid van laminaat.

Kan tegen een stootje

Door de gelaagde samenstelling van laminaat zijn de planken erg sterk. De beschermende toplaag zorgt ervoor dat laminaat zeer slijtbestendig is, zelfs tegen huisdieren en rondrennende kinderen. Die toplaag voorkomt ook dat vocht meteen in de planken dringt, waardoor je tijd hebt om de vloeistof even op te nemen.

Past en mag overal

Dankzij de slijtvastheid kan laminaat in elke ruimte, zelfs winkels of openbare ruimten. Ook voor badkamers is er extra waterbestendige laminaat. De grote keuze in kleuren en stijlen zorgt ervoor dat je de juiste look voor elke kamer snel vindt.

Moet je ergens op letten?

Laminaat heeft een ondervloer nodig. Als je vloerverwarming hebt, moet je de juiste ondervloer gebruiken. Die werkt normaal isolerend, maar bij vloerverwarming moet die juist de warmte kunnen doorlaten.

Nog belangrijk is de correcte hoeveelheid, vooral als je zelf aan de slag gaat. Je hebt immers steeds snijverlies. Neem zo’n vijf à tien procent extra wanneer je de hoeveelheid berekent.

Laminaat is een veelzijdige krachtpatser die in elke woning een plekje heeft. Zeker te overwegen dus wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vloer.