Hoe kies je de juiste gordijnen?

Raamdecoratie kiezen is best moeilijk. Zelfs al heb je de keuze al beperkt tot één type gordijnen, dan is het nog niet evident. Wil je een decoratieve eyecatcher of moeten ze vooral het zonlicht uit je slaapkamer houden? Kies je voor een neutrale kleur of mag het opvallen? En hoe weet je wat de juiste lengte is? Met onze experttips wordt het heel wat makkelijker de juiste gordijnen te kiezen.

Een goede manier om alvast een eerste selectie te maken, is door te bedenken welke functie je gordijnen moeten hebben. Ze kunnen puur decoratief zijn of ze kunnen net heel functioneel zijn, of een combinatie van beide. Niet elk type gordijn is geschikt voor elk doel.

Gordijnen als decoratief element

Als gordijnen vooral een decoratie-element moeten zijn, zijn vitrage of voile gordijnen je beste optie. Ze zijn transparant en laten dus nog heel wat licht binnen. Ze verzachten bovendien het binnenkomende licht, waardoor je een gezellige sfeer creëert. Qua privacy is een vitrage beperkt, vooral wanneer je ‘s avonds het licht aan hebt. Je kan het wel makkelijk combineren met overgordijnen, die zowel verduisteren als privacy geven.

Wil je een vitrage kopen, weet dan dat ze in ontzettend veel kleuren en zelfs prints te verkrijgen zijn. Had vitrage ooit een oubollig imago, dan is dat nu helemaal de deur uit en vervangen door een reputatie als cool en creatief.

Privacy en decoratie gecombineerd

Vind je de look van vitrage leuk, maar wil je toch meer privacy? Dan zijn inbetweens een goed alternatief. Die gordijnen laten nog steeds het licht door, maar ze zijn minder transparant. Je behoudt dus het decoratieve effect, maar wint aan privacy.

Functionele gordijnen

Verduistering is de voornaamste functie van een gordijn. Is dat het hoofddoel voor jou, dan ga je het best voor overgordijnen. Die zijn niet alleen verduisterend, maar hebben ook een (akoestisch) isolerend effect. Let wel, overgordijnen hebben best een opvallend uiterlijk en kunnen een dramatisch effect hebben. Je kan daarom voor ton-sur-ton gaan met vitrage of rolgordijnen eronder, of je kan ze door de kleur of zelfs het materiaal echt laten opvallen.

Rolgordijnen zijn dan meer minimalistisch en passen in allerlei interieurs. Ze trekken minder de aandacht en kunnen ook goed verduisteren. Voor slaapkamers, woonkamers en eetkamers zijn rolgordijnen een geliefde keuze.

En wat met de lengte?

Als je zelf gaat opmeten, volg dan vooral de instructies per type gordijn. Die vind je op de website van een speciaalzaak. Je kan ook in de winkel je gordijnen bestellen, dan weet je zeker dat de maat klopt.

Een gordijn is dus een leuk element om creatief mee uit de hoek te komen of net om je interieur mee samen te binden. Het juiste gordijn heeft best een grote impact op de ruimte. Net daarom lijkt het zo’n belangrijke beslissing, maar vergeet vooral niet om er ook wat fun mee te hebben.